21 Mart 2008 Cuma

İSTANBUL...MART AYI....VE BAZI ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER


SAMİ ÖZER TASAVVUF MÜZİĞİ KONSERİ

Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : İdris Güllüce Kültür Merkezi
Tarih : 28 Mart 2008 Cuma Saat: 20:00
Düzenleyen : Sami Özer
Etkinlik ücretsizdir.

Sami Savni Özer, 1950 yılında İstanbul’da doğdu. Dini ve müziği, tanınmış hocalardan öğrendi. Doğuştan müzisyen olarak nitelendirilen ve hayatını müziğe adayan Sami Savni Özer, küçük yaşta çok özel kabiliyeti ve hassas kulağıyla dikkat çekti.
Genç bir çocukken müezzinleri dinleyerek, ezanı ve dini müziğin değişik makamlarını öğrendi. Klasik Türk Müziği ve Dinî müzikten oluşan kendi repertuarını kurdu. Birçok orkestra ve gruba katılarak solistlik kariyerine başladı.
17 yaşına geldiğinde, kabiliyetini fark edip etkilenen tanınmış bestekar Amir Ateş, kendisini Üsküdar Musiki Cemiyeti hocalarından merhum Emin Ongan’a tanıttı. Emin Ongan, sanatçıyı hemen talebe olarak kabullenip, beraber 13 yıl boyunca Klasik Türk müziği meşk etti. Çok iyi bir Türk Müziği ve Dinî Müzik birikimine sahip olan Sami Savni Özer, tasavvuf müziği hakkındaki bilgisini derinleştirdi.
Ayrıca, 1998-99 yıllarında MFÖ ile birlikte çeşitli konserlere katıldı. “Her Şey Çok Güzel Olacak” filminin “Bu Ne Biçim Hikaye Böyle” ve “Fırtınalar” adlı şarkılarını Mazhar Alanson’la birlikte seslendirip, filmin akışı içinde bir kaside okudu.
Fahir Atakoğlu ile de bir çalışma gerçekleştiren Özer, 1986 dan beri Türk Tasavvuf Musikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı’nda sanat hayatına devam etmektedir. Yayınladığı albümler, konser ve radyo-televizyon programlarıyla tasavvuf müziğini geniş kitlelere dinletmeyi amaçlamaktadır.

* * *

SU GİBİ AZİZ

Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Yerebatan Sarnıcı
Tarih : 22 Mart 2008 Cumartesi Saat: 19:00
Düzenleyen : Erkan Mutlu
Etkinlik ücretsizdir.


Su gibi aziz... Su gibi temiz... Sufi... Tasavvufi...
Programda ilahi musikimiz ile; medeniyetimizin sınırları dolaşılıyor... Saz eserlerinin de yorumlanacağı programda Erkan Mutlu'ya dokuz kişilik topluluğu eşlik edecektir.

* * *


ZEKAİ TUNCA TÜRK MÜZİĞİ KONSERİ



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : İdris Güllüce Kültür Merkezi
Tarih : 22 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Ahmet Akcan
Etkinlik ücretsizdir.







Zekai Tunca, 1944 yılında Ankara (Tatlar)’da doğdu.

İlkokuldan sonra Yıldırım Beyazıt Sanat Enstitüsü tesviye bölümünü ve 1967'de Erkek
Teknik Yüksek Öğretmen Okulunu (Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi) bitirdi.

Bulunduğu her ortamda şarkı söyletilmesi şeklindeki müzik ilişkisi merhum Hikmet Taşan vasıtasıyla katıldığı Dr. Recai Özdil Topluluğu’nda notalı ve sistemli çalışmaya döndü.
Aynı yıllarda İsmail Baha Sürelsan Topluluğu ile de teması oldu.

1964’de Ankara Radyosu'nun bir sınavında ilk on finalist arasına girdi.

1965 yılında Birleşmiş Türk Müziği Sanatçıları Derneği’nin düzenlediği ses yarışmasında Ankara birincisi oldu.

1966'da TRT'nin açtığı en geniş kapsamlı stajyer sanatçı sınavını, ilk sıralarda başardı.

1967 Ağustos'unda Nurcan Tunca ile yeni evliyken, Ordu Endüstri Meslek Lisesi' ne öğretmen olarak atandı. Çocukluğundan beri olduğu gibi, Ordu'daki hayatında da, hep müzikle ilgilendi; Trabzon'da düzenlenen Doğu Karadeniz bölgesi ses yarışmalarında, 1969'da ikinci, 1970'deyse birinci oldu. 1970'de Trabzon'dan katıldığı TRT Çok Sesli Koro sınavını kazanarak Ankara Radyosu’na geri döndü.

1975 yılında verdiği bir sınavla Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği, yetişmiş (solist) sanatçısı oldu. Yeni görevinde merhum Cinuçen Tanrıkorur'un desteklerini şükran ve rahmetle anar. Bu görevinin yanı sıra TRT Müzik Dairesi uzmanlığı, repertuar, denetleme kurulları ve sanatçı seçim sınavı komisyonu üyeliklerinde bulundu.

1996 yılında kendi isteği ile TRT den, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu solistliğine atandı.

1979'dan bu yana 15 albüm çalışması gerçekleştirdi.

İlk bestesi "Alın Yazımsın" 1981’de Milliyet Gazetesi anketinde üçüncü seçildi.

İkinci bestesi "Birisi Var ki" 1983'de ikinci oldu.

Bunları :
1985'de "Bahar Çiçek Çiçek" (9.)
1986'da "Leylakları Sümbülleri" (3.)
1987'de "Olmaz mı?" (3.) izledi.

Aynı yıl "Bilmem ki Hangimiz Daha Yorgunuz?" TRT - TÜTAV Beste Yarışması’da Mansiyon kazandı.


Diğer Ödül ve Dereceler:

1988'de "Git Gidebilirsen" (Milliyet Gazetesi İkincisi, Hürriyet Gazetesi Altın Kelebek Birincisi, TRT Ödülleri Birincisi)
"Sen İlk Değil Son Değilsin" (3.)
"Yüreğime Kör Düğümler Atılmış" (7.)

1989'da "İmkansız"( Milliyet Gazetesi Birincisi, Hürriyet Gazetesi Altın Kelebek Beste ve TV Yıldızı, TRT Ödülleri Birincisi, TV' de Yedi Gün, Gong Dergileri v.b. ödülleri)
1991’de "Gözüm Kesmiyor" (6.)
1992'de "Üzme Beni" (1.)
1995'de "Tanrım" (2.)
1996'da "Beni Sevmeye Devam Et" (İlk 10)

2004'de "Aşka Merakım Ezelden" (TRT Alaturka Beste Yarışması Birincisi)

Bütün bu şarkılar, zamanın en gözde sanatçıları tarafından seslendirildi.

"İmkansız" ayrıca, Milliyet'in “Son 27 yılın Şarkıları” ve “Son 50 Yılın Şarkıları” özel listesine de girdi.

Son şarkıları: "Yalana Bak, Seni Sormalı, Mehmedim, Seni Aşksız Bırakmam, Gönlüne Sağlık, Güldürme vb.” Türk Müziğine açık nadir radyo ve televizyonlarda mütevazi ölçülerde seslendirilmektedir.

1998'de Devlet Sanatçılığı unvanı verilen Zekai Tunca; yurt içinde hemen her yerde ve yurt dışında (Cezayir, Suriye, Sovyetler Birliği, Avustralya, Amerika, Almanya, Hollanda, İtalya, Bosna, Belçika, İsviçre, Arnavutluk, Tataristan) özel ve resmi konserlerle kitlelere Türk Müziği tadını sundu.

Halen Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Solistliği görevini sürdürmektedir.


* * *

YARKIN TÜRK RİTM GRUBU KONSERİ


Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Ümraniye Atakent Kültür Merkezi
Tarih : 22 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Yarkın Ritm Grubu
Etkinlik ücretsizdir.


1994 yılında Fahrettin ve Ferruh Yarkın tarafından kurulan "Yarkın Türk Ritm Topluluğu", çağlar boyu Türk müziğinde ön planda yer alan ritm olgusunu, günümüzde aslına uygun bir icrayla tanıtmayı amaçlamaktadır. Uzakdoğu, Lâtin Amerika ve Hindistan müziklerinin melodi zenginliklerinin yanında ritm kalıpları ve ritm sazlarının zengin kullanımı nedeniyle beğeni topladığını dile getiren grup, Türk ritmleri ve ritm sazlarının da yurt içi ve yurt dışında hak ettikleri yeri alması amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Fahrettin Yarkın: 1960 yılında İstanbul'da doğan sanatçı, lise eğitimini tamamladıktan sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na girdi; bu okuldan 1983 yılında mezun oldu. Aynı zamanda 1981 yılında, halen çalışmalarını sürdürdüğü TRT İstanbul Radyosu'na kadrolu ritm sanatçısı olarak katıldı. Sanatçı; konser, seminer ve dersler vermek üzere Japonya, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Avrupa'ya davet edilmiştir.

Ferruh Yarkın: 1964 yılında İstanbul'da doğdu. Lise eğitiminden sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na girdi. 1986 yılında mezun olduktan iki yıl sonra, halen çalıştığı Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'na kadrolu saz sanatçısı olarak katıldı. İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olan sanatçı, 1990 yılından itibaren Ritm Topluluğu ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. CD ve kaset çalışmalarının yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde konserler vermiştir.

* * *

SES VE NEFES KONSERİ



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
Tarih : 22 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Sacit Şişman
Etkinlik ücretsizdir.

Cengizhan Sönmez tarafından kurulan "Ses ve Nefes Klasik Türk Müziği Topluluğu"; klasik eserlerin ve klasik anlayışla aynı doğrultudaki günümüz eserlerinin icrasında, gereken üslup ve tavır özelliklerini uygulayarak sanatı ön plana çıkarmayı amaç edinmiştir. Topluluk, Klasik Türk Müziği'nin geniş kitleler tarafından rağbet görüp sevilebileceğine, bunun için arı bir dil ve samimi bir müzik anlayışına sahip olunması gerektiğine inanmaktadır.

* * *
OYA İŞBOĞA İLE UNUTULMAYAN ŞARKILAR



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi
Tarih : 22 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Oya İşboğa
Etkinlik ücretsizdir.







İTÜ Türk Mûsikisi Devlet Konservatuarı mezunu Oya İşboğa, “Şimdi Hatırda mıdır?” adlı albümünde yorumladığı eserlerle dikkat çekmiştir. Konservatuardan hocası Nevzat Sumer’in şarkılar üzerindeki karakter, renk, üslup, söz, müzik ve bunların birbiriyle ilişkilerindeki titiz çalışmasına buğulu ve duygulu sesiyle hayat veren İşboğa; kendi anlatımını şarkılara yansıtmıştır.

Albümde, Hacı Arif Bey ve romantik Türk Müziği ekolünün son büyük bestecileri ile, 20. yüzyılın önemli bestecilerinin eserleri arasından seçilen "Şarkı"ların yanı sıra "Yürük Semai" ve "Divan" formlarında sözlü besteleri ile aynı dönemlere ait "Saz Eserleri" de yer almaktadır.

Genç sanatçı Oya İşboğa, yönetmenliğini Osman Sınav’ın yaptığı “Kapıları Açmak” dizisinde seslendirdiği gazellerle de seyircilerin takdirini kazanmıştır.

* * *
GRUP SARMAŞIK



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : 75. Yıl Ünalan Kültür Merkezi
Tarih : 22 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Erdem Özdemir
Etkinlik ücretsizdir.

Konservatuar kökenli müzisyenlerden oluşan genç ve sempatik Grup Sarmaşık; "Gül Türküleri" başlığını taşıyan konserlerinde sevilen türküleri seslendirecekler.

* * *


MÜZİSYEN AİLELER KONSERİ


Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi
Tarih : 25 Mart 2008 Salı Saat: 20:00
Düzenleyen : Veysel Dalsaldı
Etkinlik ücretsizdir.

* * *

EZGİNİN GÜNLÜĞÜ KONSERİ


Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Ümraniye Atakent Kültür Merkezi
Tarih : 25 Mart 2008 Salı Saat: 20:00
Düzenleyen : Ezginin Günlüğü
Etkinlik ücretsizdir.


Türkiye’de özgün müziğin ilk icracılarından olan Ezginin Günlüğü, 1980’li yıllara kadar uzanan müzik geçmişiyle tanınıyor.

Grup Elemanları: Nadir Göktürk, Hüsnü Arkan, Eylem Atmaca, Cafer İşleyen, Erkan Gürer,
Sedat Yapıcı, Gökhan Tümkaya

Albümler: Seni Düşünmek (1985), Sabah Türküsü (1986), Alagözlü Yar (1987), Bahçedeki Sandal (1988), Ölüdeniz (1990), İstavrit (1993), Oyun (1995), Ebruli (1996), Hürriyete Doğru (1997), Aşk Yüzünden (1998), Rüya (2000), Her Şey Yolunda (2002), İlk Aşk (2003), Dargın mıyız (2005), Çeyrek (25. Yıl Özel Albümü - Çeşitli Sanatçıların Yorumuyla Ezginin Günlüğü Şarkıları, 2007).

www.ezginingunlugu.com.tr

* * *

ANADOLU EZGİLERİ


Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Yerebatan Sarnıcı
Tarih : 28 Mart 2008 Cuma Saat: 19:00
Düzenleyen : Metin Eke
Etkinlik ücretsizdir.


İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Eke ve saz sanatçısı arkadaşları, Anadolu'nun farklı bölge ve yörelerinden seçilen 'Kırık Hava' ( Türkü, Karşılama, Zeybek, Oyun Havası, vb.) türündeki ezgileri enstrümantal olarak icra edeceklerdir.

* * *
MURAT ÇELİK KONSERİ



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
Tarih : 28 Mart 2008 Cuma Saat: 20:00
Düzenleyen : Murat Çelik
Etkinlik ücretsizdir.


4 Mart 1965'te Bakırköy'de dünyaya geldi düşlerimizin tutsak kahramanı... 1993 yılında Düş Sokağı Sakinleri grubunu Murat Yılmazyıldırım ile birlikte kurarak müzikal anlamda profesyonelliğe adım attı.

"Futbolcu olacaktım, sakatlanınca İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne girdim. Hocalarımın saçını kes ısrarına dayanamayıp müzisyen oldum... 1965'ten beri yaşadıklarımı ve yaşayacaklarımı Düş Sokağı Sakinleri’yle paylaşmaktayım. En güzel bestem kızım Zeynep Ada’dır; ben güzel olan her şeyi severim, çünkü Rabbimi bana hatırlatır …"

Solo kariyerine "Su Düşleri" albümüyle başladı daha sonra Düş Sokağı Sakinleri'nden ayrılarak "Seyyah" isimli albümünü çıkardı.

Murat Çelik, Ekim 2004 yılında "Gülziya" isimli roman çalışmasını gerçekleştirdi. Roman ikinci baskısını 2005'in ekiminde yaptı. Ardından 2005 yılının sonlarına doğru "Aşkın Elif Hali" isimli şiir kitabı yayımlandı.

Hissettiklerini ve yaşadıklarını: "Aklınızla kalbinizin kesiştiği yere dikkat edin, elimizde bir tek o kaldı" diyerek özetlemektedir.
www.muratcelik.com

* * *





TARZ-I KADİM MEŞK


Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Mecidiyeköy Kültür Merkezi
Tarih : 29 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Ufuk İşbaşar
Etkinlik ücretsizdir.

Gündelik yaşamın sıkıntılarından izleyicileri uzaklaştırmak, kültürel değerleri hatırlatmak ve kültürel seviyeyi yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen programda, sanatçılar izleyicilere parçaları bir disiplin içinde öğreterek meşk edeceklerdir.

* * *
KARA KONSERİ



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Samandıra Belediyesi Kültür Merkezi
Tarih : 29 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Kara
Etkinlik ücretsizdir.

Küçük yaşlardan beri müziğe ilgi duyan Kara, öğrenim hayatına ilkokuldan hemen sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı sınavını kazanarak devam etti. Erol Sayan ve Nida Tüfekçi gibi alanında büyük hocalardan ders alabilme fırsatını yakaladı. Konservatuar yıllarında, Türk Sanat Müziği – Türk Halk Müziği korolarında yer aldı.

Ses tonundaki akıcılık ve çevresine yaydığı pozitif enerjiyle İstanbul’un değişik eğlence mekanlarında sahne almaya başladı. Sahnelerdeki ilk popülaritesini o yıllarda kazandı. Yıllar yılı içinde bulunduğu sahne deneyiminin verdiği güvenle, kendi bestelerinden oluşan bir albüm yapmaya karar verdi. Kendine inanacak kişilerle ekibini kurdu ve 2005 yılında Seyhan Müzik ve İla Müzik şemsiyesi altında ilk albümünü piyasaya çıkardı. Albümde yer alan “Dayan” ve “Miras” isimli parçalar oldukça büyük bir beğeni toplayarak seçkin müzik listelerinde yerini almaya hak kazandı. Her iki parçaya da video-klip çekti.

Korsan albüm yapanlar sayesinde birçok sanatçı gibi albüm satışından ciddi zararlar gördü. İnternet sitelerinde şarkıları en çok indirilen şarkılar arasında yer aldı ve sadece bununla avundu. İstanbul’un ve yurdun birçok yerinde bir dizi konserler vererek sevenleriyle buluştu.

2007 yılının “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Etkinlikleri” kapsamında Üsküdar Meydanı’nda büyük bir konser vererek, bu bağlamda deniz sevgisini anlatan “Benim Adım Deniz” isimli slow-rock tarzı şarkısını besteledi. Bestelediği eser, Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2008 yılının “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Etkinlikleri” şarkısı seçildi. 2008 yılı haziran ayında gösterime girmek üzere şarkıya video-klip çekildi.

2007 yılının ocak ayında yeniden stüdyoya girdi. Uzun uğraşlar sonunda ciddi emekler sarf ederek 2007 Kasım’ının son haftası Seyhan Müzik adı altında “Aşk Burada Oturmuyor” isimli ikinci albümünü çıkardı. Albümde yer alan 14 parçanın 12 sinin söz ve müziğini yaparak, bu alanda ne derece başarılı olabileceğini bir kez daha kanıtlamış oldu.

Latin Müziği ile Türk-Pop Müziğini harmanlayarak oluşturduğu bu albümün “Kırk Yıl” isimli çıkış parçasına İranlı Yönetmen Emir Khalilzadeh tarafından video-klip çekildi. Parçanın vokalinde kendisine Kübalı müzisyen Carlos Garcia eşlik etti.

www.karasarkilari.com

* * *


GRUP SARMAŞIK KONSERİ


Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Ümraniye Atakent Kültür Merkezi
Tarih : 29 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Erdem Özdemir
Etkinlik ücretsizdir.


2004 yılı başlarında Erdem Özdemir' in öncülüğünde kurulan Grup Sarmaşık, her biri kendi branşında ustalaşmış müzisyenlerden oluşmaktadır. Geleneksel yorumlar ile birlikte bazı türküleri, kendi yaptıkları çoksesli düzenlemelerle icra eden grupta; bağlama, kabak kemane, kemençe, kaval, bendir ve asma davul gibi Türk halk çalgılarının yanı sıra klasik-bas gitar, djambe ve tumba vb. farklı ülkelerin enstrümanları da kullanılmaktadır.

* * *


TUĞRUL ŞAN KONSERİ



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : İdris Güllüce Kültür Merkezi
Tarih : 29 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Tuğrul Şan
Etkinlik ücretsizdir.


Müzikle küçük yaşlarda ilgilenmeye başlayan Tuğrul Şan, uzun yıllar Ankara Radyosu'nda çalıştıktan sonra 1993 yılında Ankara Radyosu'na geçti. Radyoda çalıştığı dönemde bir çok türküyü ilk kez yorumlaması geniş çevrelerce sevilmesini sağladı. 'Varıp Neylemeli Sılayı Gayrı', 'Sunayı da Deli Gönül Sunayı', 'Bir Yiğit Gurbete Gitse', 'Eşref', 'Mevlam Bir Çok Dert Vermiş' adlı türküler bunlardan bazılarıdır.

* * *
ŞÜKRİYE TUTKUN KONSERİ



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Bayrampaşa Belediyesi Kültür Merkezi
Tarih : 29 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Düzenleyen : Şükriye Tutkun
Etkinlik ücretsizdir.


Konservatuarda şan eğitimi alan sanatçı bu deneyimini türkü yorumlarına yansıtınca ortaya
Türk Halk Müziği adına çarpıcı bir yenilik çıkmıştır. Kendine özgü icra tarzıyla kısa sürede geniş bir dinleyici kitlesine ulaşan Şükriye Tutkun, Bayrampaşalı müzikseverlerle buluşuyor.
www.sukriyetutkun.org

* * *

İSTANBUL SAZENDELERİ



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi
Tarih : 29 Mart 2008 Cumartesi Saat: 20:00
Etkinlik ücretsizdir.


"Doğunun engin titreşimlerinde yedi perdenin ruhlara uzanan şifreleri gizlidir...

Enstrümanların tınıları, notaların ardındaki derinliği fısıldar....

Sazende gönlünü tellere teslim eder ve yürekler musikiyle coşar...

Şimdi enstrümanların lisanından kalbimizi fetheden tınıları hep birlikte paylaşma zamanı..."

Kanun: Göksel Baktagir

Ud: Yurdal Tokcan

Kemençe: Selim Güler

Viyolonsel: Emrullah Şengüller

Keman: Baki Kemancı

Vurmalı Çalgılar: İzzet Kızıl, Yinon Muallem

* * *

ÖZEL ETKİNLİK



Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Tarih : 31 Mart 2008 Pazartesi Saat: 20:00
Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Konseri
Yöneten : Tuğrul İnançer
Etkinlik ücretsizdir.







Programda Ahmed Avni Konuk’un daha önce hiç icra edilmemiş “Dilkeşide Mevlevi Ayini”

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından icra edilecektir.


Ahmed Avni Konuk, elimizdeki en iyi güfte mecmualarından birisi olan Hânende'nin toparlayıcısıdır; bu eser 1899 [1317 H] yılında İstanbul Mahmudbey Matbaası'nda basılmıştır. 720 + 38 (fihrist) + 8 (bestekâr resimleri) = 766 büyük sayfa ve çift sütunludur. Başında kısa nazarî bilgi, 95 makamdan da 2706 parça eserin güftesi vardır.

1890 [1306 H] yılında bestelediği Karcığar-Yürük Aksak şarkısı ilk bestesidir. Konuk'un bilinen eserleri toplam 41 parçadır: 3 Mevlevî Âyîn'i, 1 Kâr-ı Nâtık, 3 Kâr, 8 Beste, 5 Ağır ve 5 Yürük Semâî ile 16 şarkı. Dilkeşîde ve Bend-i Hisâr makamlarını terkîb etmiş, Dilkeşîde ve Râhatu'l-Ervâh makamlarından da birer klâsik fasıl bestelemiştir. 119 makamlı Kâr-ı Nâtık'ı, günümüzde kullanılmayan makamları da içeren ve sırasıyla Devr-i Revân, Düyek, Müsemmen, Ağır Aksak, Yürük Semâî, Ağır Evfer, Aksak Semâî ve Yürük Semâî usûlleri ile bestelenen önemli bir eserdir.

Önemli bir özelliği ise artık kullanılmayan makam ve usûlleri edvâr kitaplarındaki tariflerine göre yeniden ele alıp kullanmasıdır. Bestekârın tüm eserlerinin listesi aşağıda verilmiştir (Öztuna, s. 454):


No.
Makam
Form
Usûl
Güfte (k: kendisinin)

1
Bûselik-Aşîran
Mevlevî Âyîni
Çeşitli
Men âşıkı aşkı o şûde âşık-ı men

2
Rûy-i Irak
Mevlevî Âyîni
Çeşitli
Ey derâ verde cihanrâ zîrî pâ

3
Dilkeşîde
Mevlevî Âyîni
Çeşitli
Şâhâ zi kerem ber meni derviş niger

4
Rast (Çeşitli)
Kâr-ı Nâtık
Çeşitli
Kavli de kaddi gibi rast olsa ger ol mehveşin

5
Hicaz
Kâr-ı Şevk-ı Hayâl
Fer
Şevk-ı hayâlinle münbasid oldum (k)

6
Sûzidil
Kâr (Mersiye)
Hafif
Ey bülbül-i hoş-nevâ, hamûş ol (k)

7
Şehnâz
Kâr-ı Murassâ
Hezec



8
Dilkeşîde
I. Beste
Zencîr
Cemâl-i dilkeşini âftâba benzettim (k)

9
Dilkeşîde
II. Beste
Lenk-fâhte
Dil, zülfüne bend oldu ey gonca-dehânım, gel (k)

10
Dilkeşîde
Ağır Semâî
Aksak Semâî
Yine bir âh ederek gülşeni hâşâk edelim (k)

11
Dilkeşîde
Yürük Semâî
Yürük Semâî
Âh-î seherim nâle-i bülbül gibi dil-sûz

12
Râhatu'l-Ervâh
I. Beste
Hezec
Fikrimde hayâlin güzelim, şîve-nümâdır

13
Râhatu'l-Ervâh
II. Beste
Darb-ı Türkî
Nûr-i hattın sevdiğim her bir hayâle can verir

14
Râhatu'l-Ervâh
Ağır Semâî
Aksak Semâî



15
Râhatu'l-Ervâh
Yürük Semâî
Yürük Semâî



16
Acemaşîran
Beste
Berefşan
Ey nihâl-i işve, meftûn-î cemâlindir gönül

17
Acemaşîran
Ağır Semâî
Aksak Semâî
Gönül fikr-i visâlinle neş'eden kaldı

18
Acemaşîran
Yürük Semâî
Yürük Semâî
Ey gonca senin derdin ile âh ederim ben

19
Dilkeşhâveran
Beste





20
Dilkeşhâveran
Ağır Semâî
Sengin Semâî
Aşkınla gönül bülbül-i şûrîde-ser oldu

21
Araban
II. Beste
Lenk-fâhte
Ey nev-nihâl-i işve, aşkınla kârım efgān

22
Araban
Yürük Semâî
Yürük Semâî
Uşşâka nâzı ol güzelin bir edâsıdır

23
Bayatîarabanbûs.
II. Beste
Lenk-fâhte
Gönülde şevk-ı nihânım, tenimde cânımsın

24
Bayatîarabanbûs.
Yürük Semâî
Yürük Semâî
Şîve-kârım gözlerinî bûsa bedel

25
Kürdîlihicazkâr
Ağır Semâî
Aksak Semâî
Amân ey sâki-î gül çehre, derdim var

26
Bestenigâr
Şarkı
Ağır Aksak
Nevbahâr oldu, hırâm eyler nihâlân-î çemen

27
Bestenigâr
Şarkı
Aksak
Bakma mahzûnâne rûy-î zerdime

28
Bestenigâr
Şarkı
Sofyan
Dil meyl ederek zülf-i perîşânına cânâ

29
Muhayyer
Şarkı
Sengin Semâî
Dil hânesinî yıktı o mestâne nigâhın

30
Muhayyer
Şarkı
Düyek
Firkat-î hicrinle sînem dağlarım

31
Araban
Şarkı
Yürük Aksak
Elimde sâgar, ah pertev-nisârım

32
Arazbar
Şarkı
Ağır Düyek
Senin aşkınla çâk oldum

33
Dilkeşîde
Şarkı
Ağır Aksak
Sevdiğim lûtfunla oldum haste-dil

34
Hüzzam
Şarkı
Orta Aksak
Neş'e-î zevk-î dilim, ah câm-ı ihsânındadır

35
Karcığar
Şarkı
Yürük Aksak
Ey dilber-î şen, sevdim senî ben

36
Sipihr
Şarkı
Düyek
Bilmem senî cânâ nesin

37
Sûzidil
Şarkı
Devr-i Hindî
Mest-i nâzım, serzenişlerdir gamım efsûn eden

38
Sûznâk
Şarkı
Curcuna
Gönül Ferhad gibî efkâra daldı

39
Şehnâz-Bûselik
Şarkı
Aksak
Ey gül-î nev-restem üzme bendenî bin nâz ile

40
Şevkıdil
Şarkı
Aksak
Oldu gönlüm şimdi şem'î hüsnünün pervânesi

41
Mâye
Şarkı
Aksak
Zann edersin ki mensubdur dîdeme

Bestelediği eserlerin bir kısmının güftelerini kendisinin yazmış olması, üstâdın bu vâdideki kabiliyetini bir göstergesidir. Örneğin son eseri olan Hicaz Kâr-ı Şevk-ı Hayâl'in güftesi:

Şevk-i hayâlinle münbasîd oldum

Rûh-i revânımdan zevk ile doldum

Raks ü terennüm hâl-i dilimdir

Hâr-ı gâm-ı dilden şevk ile buldum

Doldur getir ey sâkî zehr-i gama tiryâkî

Çal sazını ey mutrıb, âlem kimedir bâkî

Açtı güller jâleler doldu zîbâ lâleler

Bûy-i gülşen mâhitâbın nurunu ta'tîr eder

Sevdiğim bak bu letâfet cenneti tasvîr eder

ve hocası Zekâî Dede'nin vefâtı üzerine yazdığı ve Sûzidil makamından Kâr olarak

bestelediği güfte:

Ey bülbül-i hoş-nevâ, hamûş ol

V'ey kalb-i hazîn, zehir-nûş ol

Üstâd-ı hüner Zekâî gitti

Ey bank-i âdem, sürûd-gûş ol

Avnî dil-i zâre teliyet yok

Ey eşk-i dü dîde, pür-hurûş ol


Kaynak: Yılmaz Öztuna, Büyük Türk Mûsikîsi Ansiklopedisi, Kültür Bak. Yay., Ankara, 1990, s. 453 - 454.

Hazırlayan: Tolga Bektaş

www.turkmusikisi.com


Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu

Topluluk, T.C. Kültür Bakanlığı tarafından Klasik Türk Müziğinin, özellikle Tasavvuf Müziği ve Mehter Müziği türlerinin, kendilerine has üslup ve icra özelliklerine sadık kalınarak ortaya konulmasını, tanıtılmasını sağlamak ve bu alanda araştırma ve incelemeler yapmak amacıyla 1991 yılında kurulmuştur. Tasavvuf ve Mehter bölümü olarak iki ana birim halinde çalışan topluluk, 1826 yılında Yeniçeri Ocağı ile birlikte kaldırılan Mehterhanede ve 1925 yılında kapatılan Tekkelerde, o tarihlere kadar icra olunan mûsikî eserlerinden bugüne ulaşanlarla beraber yeni besteleri de repertuarına almıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, ulusumuzun çağdaşlaşma hedefini gerçekleştirmesine hız kazandıracak olan, kökü tarihin derinliklerine uzanan müziğimizi, evrensel boyutları ile günümüz sanatseverlerine tanıtmak ve gelecek kuşaklara bir kutlu emanet olarak aktarmadaki önemli işlevinin bilincinde olarak, araştırma ve icra çalışmalarını sürdürmektedir. Topluluk yurt içi ve yurt dışında verdiği konserlerle kültürümüze hizmetine devam etmektedir.

* * *

Hiç yorum yok: