4 Ocak 2008 Cuma

KARLAR DÜŞER :)



Sabah evden çıkınca rüzgarla beraber ince beyaz bir örtü verdi ilk günaydınımı :)
Yüzümde bir gülümseme ile yürüdüm durağa kadar. Karın hayatımda hep güzel bir yeri olmuştur. Üşümeme bazen yollarda kalmama sebep olsada. Ama geçen sene bizim semtte karı pek yaşayamadık :( Bizim semtte diyorum çünkü İstanbul’ da bir yerde kar yağarken bir yerdekiler seyirci kalabiliyor malesef :( Bir iki gün İstanbul’ dan ayrılınca ince bir kar yağışına şahit olmuştum ama çoğunlukla önceki yıldan kar içinde kaldığımız resimlerimizle yetinmek zorunda kalmıştık.
Bu sene ise umutlu olduğumu söyleyebilirim.Çünkü acayip üşüyorum :D Gerçi şimdi camdan bakarken üzülerek dün izlediğim kar yağışı ve sabah gördüğüm örtünün üzerini yıkayan bir yağmuru seyrediyorum. Ama dedim ya ben bu seneden umutluyum;)

Bu arada geçen gün gayet ayrıntılı güzel bilgiler veren kemankursu.com sitesindeki keman çalarken PRATİK TAVSİYELER adlı yazıyı paylaşmak istiyorum;)

KEMAN ÇALARKEN
Pratik Tavsiyeleri

Pratik Zamanı

Pratik yapacağınız zamanı belirlerken bu zamanın sizin dinlenmiş bir anınızda olmasına özen gösterin. Eğer sabahları kendinizi iyi hissediyorsanız sabahları, eğer öğleden sonra daha dinç oluyorsanız öğleden sonraları pratik yapın. Pratik yapmak için tek ve uzun bir periyot yerine iki tane daha kısa periyot sizin için daha yararlı olacaktır. Pratik saatinizin haftada 5 veya 6 gün sabit kalmasına da ayrıca özen gösteriniz.

Yer

Pratik yapacağınız oda sessiz olmalı ve pratik boyunca rahatsız edilmemelisiniz. TV ve benzeri bütün engelleyici aletlerden pratik saatinizde uzak durmalısınız. Çünkü pratik ettiğiniz şey sadece kemanın doğru teline basabilmek değil, aynı zamanda doğru duyguyu hissedebilmek ve verebilmektir.
Müzik Aksesuarları
Pratik yapmaya başlamadan önce bulunduğunuz periyotta size lazım olacak bütün notlarınızı yanınıza alınız. Notlarınız haricinde mutlaka kalem ve nota ayaklığına da ihtiyacınız olacaktır. Eğer oturarak çalışacaksanız mutlaka doğru sertlikte bir tabure kullanmalısınız.

Fiziksel Yeterlilik

Çalışmaya başlamadan önce sade su ve taze meyve yemeniz pratik boyunca kan şekerinizi dengeleyeceğinden dolayı performansınız düşmeyecektir. Ağır yemekten sonra çalışmak ya da aç karnına çalışmak sizi zorlayacaktır.

Pratik Uzunlukları

Burada önemli olan sizin kaç saati doldurduğunuz değil, kaç saatlik performans gösterdiğinizdir. Kendinize genel olarak standart uzunluklar koymayınız. Bazı günlerde erken yorulabilirsiniz. Bu durumda saati doldurmak adına kendinizi zorlamanız sizi enstrümanınızdan soğutucaktır. Dolayısıyla en sağlıklısı canınızın istediği kadar ÇOK çalışmaktır.

Pratik Yöntemi

Isınma; pratik yapmaya nota gamları çalarak ısınarak başlamalıyız.
Yeni bir şeyler eklemek; ısınma hareketlerinden sonra ilk olarak yeni öğrenmek istediğiniz noktalar üzerine çalışmalısınız. Bu noktaları siz veya sizin adınıza eğitmeniniz belirleyebilir.
Artık önceki konulardan kalmış olan bazı noktalara dönebilir ve bu konularda ki ince noktaları geliştirmek üzere çalışabilirsiniz. Bu kimi zaman yeni öğrendiğiniz ama bazı noktalarında zorlandığınız şeyler olabilir, kimi zaman da bir parçanın belirli bir parçası olabilir.
Müzikalite; Eğer sadece gördüğünüz notaları çalmak size yetecekse bu başlıkla ilgilenmeyebilirsiniz. Ancak çaldığınız notalara kendi yorumunuzu katmak ya da yeni notalar yapmak istiyorsanız her zaman için müzikaliteye vakit ayırmalısınız. Bazı parçalar seçin ve bu parçaların notalarını kendi seçtiğiniz tonlarda çalın, bazı yerlerinde hızlanın ve bazen de yavaşlayın, bazı küçük nota değişiklikleri yapın ve bunları yaparken eğer mümkünse çaldığınız parçaları kaydedin ve sonradan tekrar dinleyin. Ayrıca siz henüz çalamasanız bile mutlaka virtiyözlerin çaldığı eserleri dinleyin ve hissedin.

Boş zaman;

Çalışmanızın sonunda kendinize kısa da olsa mutlaka sadece yapmak veya çalmak istedikleriniz için zaman ayırın.

Hiç yorum yok: