16 Haziran 2008 Pazartesi

TÜRK MAKAM MÜZİĞİ

Geçen ayki seminere dair,

Uzun yıllardır mesleğini akademik alanda sürdüren ve halen Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak görev yapmakta olan Ayangil, Türk Müziğindeki mevcut sorunlara değindi. En önemli sorunun terminoloji olduğuna değinen sanatçı, “Terminoloji konusu müziğimizin adlandırılmasında sıkıntı yaratmaktadır. Bu nedenle ‘Türk Makam Müziği’ adlandırması daha uygundur.” dedi.

Aynı zamanda başarılı bir kanun icracısı da olan sanatkar ve akademisyen Ayangil, müziğimizdeki geleneksel bakışın yavaş yavaş kısırlaştığına dikkat çekerek, Selçuklu ve Osmanlı geleneğinin yok olduğunu söyledi. Sanatçı ayrıca, “Şehirde kendi varlık anlamını bulan Türk Makam Müziği, popülerlik tehlikesi nedeni ile makam kısırlığı yaşamaktadır. Münir Nurettin Selçuk ve Safiye Ayla’nın üslupları kendilerine özgüdür. Bu isimler ile birlikte Türk Makam Müziği’ndeki nitelik giderek yok olmaktadır. Nitelikli örnekleri bulup dinlemeliyiz. Beğenilerimiz bu doğrultuda olmalıdır. Türk Makam Müziği yüksek kültür ürünüdür. Onu anlamak için çaba, zaman ve sabır sabır gerekir.” şeklinde konuştu.

.....

Sn.Ayangil'in biraz geç gelmesine rağmen eğlenceli ve öğretici bir seminer olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca kullandığımız bazı terimlerin anlamlarını daha iyi düşünmemiz konusunda ona katılıyorum. Herşeyi bize verildiği gibi almaktansa onu özümsemeden üzerinde düşünmek ise en doğrusu. (Bu yüzden bende Türk Makam Müziği terimini benimsesemde hemen onaylamıyorum:)

Hiç yorum yok: