''Eylesem, tûtiye tâlim-i edâ-yı kelimat. Sözü insan olur ama özü insan olmaz''
10 Kasım 2009 Salı
6 Kasım 2009 Cuma
40 yılınızı mı doldurdunuz siz:)
....onlar benim çocukluğumun sevimli kahramanları...:)
Dünyanın önde gelen arama motorlarından Google, Susam Sokağı'nın 40. yılı sebebiyle logosunu değiştirdi. Edi ve Büdü gün boyunca Google'ın logosunda olacak.
Çocukluk yıllarımızın en sevimli kahramanlarından Edi ve Büdü'yü bugün Google'ın logosunda görenler şaşırıyor. Susam Sokağı'nın 40. yılı sebebiyle ikiliyi ana sayfasına taşıyan Google (Türkiye), kullanıcılarına hoş bir sürpriz yaptı. Bugün, yani 6 Kasım 2009'da Google'ın ana sayfasında bu görsel bulunuyor:
Orijinal adı Sesame Street olan Susam Sokağı'nın iki meşhur kahramanı Edi ve Büdü de, aslında farklı isimlere sahip. İkilinin gerçek adları Ernie ve Bert. İkilinin haricinde Minik Kuş, Kurabiye Canavarı, Kurbağacık ve Kırpık gibi kahramanları da bulunan Susam Sokağı, bilindiği üzere ülkemizde 80-90'lı yılların en sevilen çocuk dizilerinin başında geliyordu.
:: Susam Sokağı'nı izler miydiniz? En sevdiğiniz karakter hangisiydi?
2 Kasım 2009 Pazartesi
30 Ekim 2009 Cuma
28. İstanbul Kitap Fuarı Yaklaşıyor
28. İstanbul Kitap Fuarı Yaklaşıyor
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi - Beylikdüzü’nde, 31 Ekim - 8 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan 28. İstanbul Kitap Fuarı’nda geri sayım başladı.
Yurt içi ve yurt dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarı’nda uluslararası etkinliklerin yanı sıra söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 297 etkinlik düzenlenecek.
Uluslararası Salon
Fuarda bu sene okurları karşılayacak önemli bir yenilik ilk kez açılan Uluslararası Salon’dur. 27 ülkeden yayıncılar, editörler ve yayıncılar birliği temsilcilerinin yer alacağı Uluslararası Salon, fuarın ilk dört günü 31 Ekim - 3 Kasım 2009 tarihlerinde, 11.00-18.00 saatleri arasında açık kalacaktır. Uluslararası Salona bu sene ilk kez Avrupa Kültür Merkezleri: Fransa, Finlandiya, İspanya, Hollanda, Romanya, İsveç, İsviçre ve İtalya ortak bir standla katılırken, salonun diğer katılımcıları Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Venezüela Bolivar Cumhuriyeti, Yunanistan, Romanya ve Fransa’dan yayıncılar ve editörlerden oluşuyor.
Bağımsız bir edebiyat topluluğu olan Literature Across Frontiers ise Bask, Çek Cumhuriyeti, Galler, Estonya, Macaristan, Katalonya, Litvanya, Letonya, İskoçya, İrlanda, Polonya, Portekiz ve Slovenya’yı temsilen fuara katılıyor.
Uluslararası salon içinde bulunan Forum alanı dört gün boyunca çok sayıda yazarı ağırlayacak ve sektörel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Salon içinde ayrıca çevirmenlerin bir arada olacağı çeşitli çeviri etkinliklerinin düzenleneceği bir buluşma noktası olarak Çeviri Merkezi de bulunacak.
Kitapseverlerin katılımına açık olan Uluslararası Salon kapanış günü olan 3 Kasım 2009 Salı akşamı saat 18.00’e kadar ziyaret edilebilir.
Fuarın Yabancı Yazar Konukları
28. İstanbul Kitap Fuarı yurt dışından çok sayıda yazar, şair, eleştirmen ve çevirmeni ağırlamaya hazırlanıyor. İstanbul Kitap Fuarı’nın yurt dışından söyleşi ve imza günlerine katılmak üzere 47 yazar konuğu olacak.
Türkiye’de uzun zaman çok satanlar listesinde yer alan kitapların yazarı Adam Fawer bir söyleşi ve ardından imza saatiyle Türkiye’den okurlarıyla ilk kez 31 Ekim Cumartesi günü fuarda bir araya gelecek.
Türkçe’de özellikle harem ve padişah eşleri üzerine yazdığı romanıyla tanınan Amerikalı yazar Anne Chamberlin 7 Kasım 2009 Cumartesi günü okurlarıyla söyleşide bulunacak. Fuar’ın Amerikalı bir diğer konuğu ise yazar-senarist Richard Price. Senarist Richard Price da 7 Kasım 2009 Cumartesi günü bir panelde konuşmacı olarak yer alacak.
Mısır’da kadın hareketiyle ilgili önemli çalışmalar yapan ve muhalif kişiliğiyle tanınan Naw-al El Saadawi 1 Kasım 2009 Pazar günü fuarda olacak.
Fransa’da yaşayan yazar Olivier Rolin gelmesi netleşen diğer isimler arasında. Yazar, açılış günü olan 31 Ekim 2009 cumartesi günü fuarda Türkiye’den okurlarıyla söyleşme fırsatı bulacak.
Türkiye üzerine yaptığı araştırmalar ve haberleriyle tanınan gazeteci-yazar Marc Semo ise Fransız Kültür Merkezi’nin davetlisi olarak 31 Ekim 2009 Cumartesi günü kitap fuarında Ahmet İnsel ile birlikte panele katılacak. Fransa’dan fuara katılan diğer konuklar arasında şair Michel Cassir ve Gérard Augustin de bulunuyor. Türkiye’den şairlerle bir araya gelecek olan Fransız şairler kendi şiirlerini okuyacakları bir dinletiye katılacaklar.
Fuar’ın gelmesi netleşen diğer bir konuğu ise Türkiye’de daha çok Latin Amerika üzerine incelemeleriyle tanınan yazar Richard Gott. Uzun yıllar bulunduğu Küba ve Latin Amerika’da araştırmalar yapan Richard Gott 1 Kasım 2009 Pazar günü fuarda okurlarıyla buluşacak.
Türkçe’de Avrupa tarihi üzerine yazdığı araştırmalarıyla tanınan Hollanda’lı yazar Geert Mark ise 1 Kasım 2009 Pazar günü fuarda okurlarıyla bir araya gelecek.
Kübalı yazar-şair- kadın aktivist Nancy Morejon, Küba’dan davetli olarak geleceği fuarda Afrika ve İspanyol kültürlerinin Küba kimliğine etkileri üzerine söyleşiye katılacak.
Romanya Kültür Bakanlığı’nın davetlisi olarak İstanbul Kitap Fuarı’na katılan yazarlar Gabriella Chifu ve Dan Cristea Modern Romanya Edebiyatı üzerine düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer alacak.
Bu sene ana teması “Kültürlerarası Diyalogda Çeviri” olarak belirlenen kitap fuarına çok sayıda çevirmen de katılıyor. Bunlar arasında Avrupa Çevirmenler Birlikleri Federasyonu Başkanı Martin de Haan, Maureen Freely, Hanneke van der Heijden, Ingrid Iren ve Rafael Carpintero bulunuyor.
Ayrıca Tanpınar Festivali kapsamında Türkiye’de bulunan Carme Riera ve Bernardo Atxaga (İspanya), Valter Hugo Mae, Ingo Schulze (Almanya), Olga Tokarczuk, Frank Westerman, Norman Manea ve Dan Lungu (Romanya) fuarın diğer konukları arasında.
Fuar’ın İtalya’dan gelen konuğu ise Türkiye’de Atatürk üzerine yazığı kitabıyla tanınan Fabio Grassi’dir. Fuara Rusya’dan katılacak olan Dina Rubina ise açılış günü Çeviri Merkezi’nde düzenlenecek etkinlikte konuşmacı olarak yer alacak.
Fuarın 31 Ekim 2009 Cumartesi günü yapılacak açılış törenine Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Herman P. Sprujit de katılıyor. Sprujit törenin ardından uluslar arası kitap fuarları ve yayıncılık sektörü üzerine bir panelde konuşmacı olarak yer alacaktır.
Word Express Edebiyat Okuması Yolculuğu’nun son ayağı ise İstanbul’da yapılıyor. Genç 20 yazar ve şairden oluşan proje kapsamında Adisa Basic (Saraybosna), Netalie Braun (İsrail), Christos Chryssopoulos (Yunanistan), Aleksandra Dimitrova (Makedonya), Milan Dobricic (Sırbistan), Adela Greceanu (Romanya), Anahit Hayrapetyan (Ermenistan), Uri Hollander (İsrail), Ivan Hriston (Bulgaristan), Katerina Illiopoulov (Yunanistan), Igor Isakovkski (Makedonya), Cladiu Komartin (Romanya), Mirt Komel (Slovenya), Owen Mortell (Galler), Roman Mundair (İskoçya), Makro Pogacar (Hırvatistan), Mina Simic (Hırvatistan) ve Ognjen Spahic (Sırbistan) 3 Kasım 2009 Salı günü fuarda okuma etkinliği yapacak.
Bu yıl İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı değerli şair, tiyatro eleştirmeni ve çevirmen Cevat Çapan olurken ana teması “Kültürlerarası Diyalogda Çeviri” olarak belirlenmiştir. Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuar giriş ücreti 5 tl’dir. 28. İstanbul Kitap Fuarı, ARTİST 2009 - 19. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilecektir.
Saygılarımızla,
TÜYAP A.Ş
20 Ağustos 2009 Perşembe
...iDİL bİRET...
Paris Konservatuarı’nda Nadia Boulanger’nin öğrencisi oldu. Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff gibi hocalarla çalıştı. Küçük yaşta Kempff’in hayranlığını kazanan Biret, 11 yaşında iken onunla Paris’te Champs-Elysees’de Mozart’ın İki Piyano için Konçertosu’nu çaldı. Paris Ulusal Konservatuarı’nı Yüksek Piyano, Eşlikçilik ve Oda Müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde 15 yaşındaydı. 16 yaşından bu yana dünya sahnelerinde yerini aldı.
Amerika’daki ilk konserini 21 yaşında, Rachmaninoff’un Üçüncü Piyano Konçertosu’nu çalarak Erich Leinsdorf yönetimindeki Boston Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. İlk Rusya turnesini piyanist Emil Gilels’in çağrısı üzerine yaptı ve bu ülkede büyük başarı kazandı. Yıllar içinde bu ülkede yüze yakın konser verdi. Biret beş kıtayı kapsayan sayısız konserlerinde Atzmon, Copland, Kempe, Keilberth, Sargent, Monteux, Fournat, Leinsdorf, Pritchard, Scherchen, Rozhdestvensky, Mackerras gibi ünlü şeflerle çaldı; Montreal, Berlin, Montpellier, Nohant, Royan, Dubrovnik, Atina, Ankara ve İstanbul festivallerine katıldı. Boston Symphony, Orchestre National de France, Orchestre Suisse Romande, London Symphony, Leningrad Philarmonic, Leipzig Gewandhaus, Dresden Staatcapelle, Tokyo Philarmonic, Sydney Symphony ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde dünyanın her yerinde konserler verdi.
Biret, 1986 yılında, Beethoven’ın dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan uyarlamalarını, kayda aktaran ilk piyanist oldu. Beyin ve kol gücü olarak piyanistik sınırları zorlayan Biret, Montpellier Festivali’nde, eleştirmenler tarafından yapılması imkansız olarak nitelendirilen bir denemeye girişerek bu uyarlamaların hepsini ardarda 3 konserde seslendirdi. Biret’i en iyi öğrencisi olarak nitelendiren Wilhelm Kempff’in 96’ıncı doğum yıldönümü onuruna verilen bir konserde, hocasının piyano uyarlamalarını seslendirdi. 1992 yılında Chopin’in tüm eserlerini içerin 15 CD’lik bir seriyi Naxos firmasıyla kayda aldı. Bu kayıt 1995 yılında Varşova’da gerçekleştirilen “Chopin Diskleri Büyük Ödülü” çerçevesinde, İdil Biret’e jüri özel ödülünü kazandırdı. Sanatçı daha sonra Brahms (1997, 12 CD) ve Rachmaninoff’un (2000, 10 CD) tüm piyano yapıtlarını külliyat halinde kaydederek romantik piyano edebiyatı literatürüne kendi damgasını vurdu. Bu CD’ler kısa sürede uluslararası müzik piyasasının aranan kayıtları haline geldi. 1995 yılında Boulez’in 3 sonatı için yaptığı kayıt Paris’te her yıl düzenlenen “Altın Diyapozon” ödülünü kazandı ve “Le Monde” gazetesi bu diski yılın en iyi kaydı seçti.
1997’de Brahms’ın ölümünün yüzüncü yılı nedeniyle, bestecinin piyano eserlerinin tamamını Almanya’da 5 resitalde icra etti. Ayrıca bir konserde Brahms’ın iki konçertosunu birden çalarak bunu yapabilmiş çok az sayıda piyanistin arasına girdi. 1998 yılında, Beethoven’ın 5 piyano konçertosunu 3 günlük konser dizisinde ardarda seslendirdi. Biret, ayrıca 7 günlük bir konser dizisinde Beethoven’in tüm piyano sonatlarını ardarda çaldı. Şu anda bu sonatları kaydetmekte olan piyanist, bu projesiyle dünyada Beethoven’ın piyano için yazdığı sonat, konçerto ve senfoni uyarlamalarının tamamını seslendiren tek piyanist ünvanına erişmektedir. Sanatçı son olarak 2002 yılında da György Ligeti’nin piyano etüdlerinin kaydını yaptı.
Olağanüstü bir hafıza, mükemmel bir teknik ve yorumlama gücüne sahip olarak nitelendirilen Biret dünyanın en geniş repertuvarlı piyanisti ünvanını taşımakta. Sanatçı şu anda Brahms’ın senfonilerinin piyano uyarlamalarını yazmakta. Kendi etüdlerini de bestelemiş olan ve bir süre sonra gün ışığına çıkartacağını söyleyen Biret, 70’i aşkın LP/CD’si ve bunlarin 2 milyon’a yakın satış rakamıyla klasik müzik dünyasının en çok sevilen ve aranan yorumcularından biri.
Sanatçı bugüne kadar Kraliçe Elizabeth (Belçika), Van Cliburn (ABD), Busoni (İtalya), Montreal (Kanada), Liszt (Weimar, Almanya) gibi birçok piyano yarışmasında jüri üyeliği yaptı. 1971’de T.C. Devlet Sanatçısı ilan edilen İdil Biret, Boğaziçi Üniversitesi’yle Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin “onursal doktora” ünvanlarını taşıyor. Yurtdışında aldığı ödüller arasında “Lili Boulanger Memorial”, “Harriet Cohen/Dinu Lipatti Altın Madalyası”, Polonya Hükümeti Kültür Liyakat Nişanı, İtalyan Hükümeti Adelaide Ristori Nişanı ve Fransa Hükümeti “Chevalier de L’Ordre de Mérite” nişanı bulunuyor. Türkiye’nin en prestijli müzik ödülü sayılan Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası’nın da sahibi.
Derleyen: Çağrı Gürbüz ve Ufuk Çakmak (http://www.idilbiret.eu)
17 Haziran 2009 Çarşamba
...çOCUKLUĞUMUZDA...
Benim çocukluğumda annelerimiz çalışmazdı.
Okuldan eve geldiğimde boynumdaki anahtarla kapıyı hiç açmadım.
Hatta babanım bile anahtarı yoktu. Annem evimizin bir parçası gibiydi,hep evdeydi.
Heryere birlikte giderdik, zaten öyle çok da gidilecek bir yer yoktu ki.
En büyük eğlencemiz sokaklarda oynamaktı.
Sokakta oynamak diye bir kavram vardı yani.
Cafelerde, alış veriş merkezlerinde buluşmazdık.
Okula arkadaşlarımızla gider, birlikte çıkar, oynaya, zıplaya yürüyerek gelirdik.
Servis falan yoktu. Ayakkabılarımız eskirdi.
Hatta öyle olurdu ki; çantalarımızı kaldırımlara koyar oyuna bile dalardık.
Annelerimiz bu durumu bildiklerinden kardeşlerimizle bizlere ekmek
arası bir şeyler hazırlar gönderirdi.
Mahallemizdeki teyzeler annemiz gibiydi. Susayınca girer evlerine su içerdik.
Ya da pencereden bir sürahi bir bardak uzatır, hepimiz aynı bardaktan kana kana içerdik.
Kısacacı evine girip gelen ( ki sadece çişi gelen giderdi evine ) elinde mutlaka yiyecekle dönerdi.
Anneleri o arada çocuğuna verdiği şeyden bizlere de gönderirdi.
Bu bazen bir kurabiye bazen bir meyve olurdu.
Cebimizde harçlığımız olduğunda düşmesin diye çıkarır çantamızın üstüne koyar oyun bitince geri alırdık.
Çok garip ama kimse almazdı. Sokaklarımız evimiz kadar güvenli idi.
Düşünce kaldırırlar, kavga edince barıştılırdık. Polisler gelmezdi
kavgalarımıza, zabıtlar tutulmazdı.
Sonra kavgalarımız da öyle ustura, falçata ile olmaz, onlar nedir
bilmezdik bile, asla kanla falan da bitmezdi, en fazla saçlarımızdan
çeker, hayvan adları sayar, tekme atar, yine oyuna dalardık.
Birbirimizin suyundan içer, elmasına diş atardık.
Misket oynamaktan parmaklarımız kanar yine de mikrop kapmazdık.
Azar işitip, acillere taşınmazdık. Düşerdik ekmek çiğner basarlardı
alnımıza, oyuna devam ederdik. Röntgenlere, ultrasonlara girmezdik.
Ben bizim çocukluğumuzu çok özledim.
Sokaklarımız ruhsuzlaştı sanki. Komşumu tanımıyorum ama evinin camında,
temizliğe gelen kadını haftada bir görür kolay gelsin der konuşurum.
Onun dışında orada kim oturur hiç bilmem.
Evimizi kendimiz temizlerdik, kapı silmece ; bilmem kaç kuruş
hepimizin elinde bezler güle oynaya bitirirdik işleri.
Evlerimiz var içinde yaşayan yok. Parklarımız var içinde oynayan çocuk yok.
Ama her yıl sökülüp yenilenen kaldırımlar, lüks binalar, ışıl ışıl
vitrinler, girip çıkan yapay insanlar...
Ruh yok, buz gibi buz, bu biz değiliz..
Tahta iskemlelerimiz de oturan yaşlılarımız, onlara dede, nene diye
hatırını soran çocuklarımız yok oldu.
Ben kapılarında ' vale ' lerin, ' bady ' lerin beklediği yerlerden hep
korkmuş çekinmişimdir.
Kapısını çarparak örtüyor diye çocuğuna kızıp, taksidini bitiremediği
arabanın anahtarını, hiç tanımadığı birine vermek ters gelir bana.
Benim değildir bu kültür.
Ne ruhuma, ne kültürüme ne de cüzdanıma hitap eder.
Nedir bunlar?
Reklamlarla desteklenen beyni, ruhu ele geçirilmiş insanlar olduk.
Birbirimize yabancı, yalnızlıklarımızla yaşar olduk.
İyi de neden böyle olduk ?
Biz mi istemiştik?
.
.
Yoksa hak mı ettik?
15 Haziran 2009 Pazartesi
...bENİ gÖRDÜN mÜ ? ... :)
Soyguncunun biri bir bankaya girmiş.
Çekmiş silahını havaya ateş etmiş.
Herkesin yere yatmasını istemiş.
Kasalardaki paraları toplamış ve kapıya doğru yönelmiş.
Tam çıkacakken oradaki bir adama sormuş:
'Beni gördün mü ?'
Adam şaşkınlıkla 'Evet gördüm.' deyince çekmiş tabancasını adamı alnından vurmuş.
Tam tekrar kapıya hamle etmiş ki kapının yanında bir karı koca duruyor.
Adama sormuş:
'Beni gördün mü ?'
Adam gayet soğukkanlı bir şekilde yanıtlamış:
'Valla ben hiçbirşey görmedim, ama benim hanım gördü sanıyorum
...sİYAH yILDIZLAR... nOTA...
11 Haziran 2009 Perşembe
eVLENME tEKLİFİ :)
EVLENME TEKLİFİ
Osmanlı zamanında bir adam bir bayanın karşısına geçer der ki ;
"-Ey dilberi rana! Ey tesadüf-ü müstesna! O mahrem suratınızı görünce
size lahza-i kalpten sarsıldım... Niyetim acizane-i taciz etmek
değildir.. Bilakis efkar-i umumiyede ufak bir aile bacası
tüttürmektir... Sözlerim sizi temin ve tatmin edecekse şayet, zevc-i
izdivacınıza talibim!.."
Bayan da cevaben der ki ;
"-O mahrem suratınıza bir sille-i osmaniye nakşedersem sekte-i kalpten
terk-i hayat edersiniz..."
ALINTI...
27 Mayıs 2009 Çarşamba
aNADOLU gÜZEL sANATLAR lİSELERİ bAŞVURULARI
Amaçları
Kültür ve sanat bir milletin kimliğidir. Bir toplumun uygarlığı, onun sanat değerleri ve kültür varlıkları ile simgelenir. Kültürün zenginlik kazanmasında sanat çalışmalarının önemi çok büyüktür. Sanat eğitimi ve etkinlikleri, çağdaşlaşmayı ve ekonomik kalkınmayı amaçlayan bilimsel ve teknolojik çalışmaları da içerir.
Genç kuşakları; özgür düşünebilen, ön yargısız, yeniyi arayan, deneyen kişiler olarak yetiştirmek gerekir. Demokratik toplumlar özgür düşünüp yaşatabilen bireylerle kurulabilir ve yaşatılabilir. Çağın ileri uygarlık düzeyine damgasını vuran milletler bu ilişkiyi çok önceden görmüşler ve bu yönde eğitim kurumlarında bireyleri araştıran, deneyen, yaşatan, bulan kişiler olarak yetiştiren yeni programlar uygulamış ve bunlara yer vermişlerdir.
Milli Eğitim Temel Kanunu, Güzel Sanatlar alanında özel ilgi ve yetenekleri belirlenen çocukları yetiştirmek üzere temel eğitim ve ortaöğretim seviyesinde okullar açılabileceğini hükme bağlamıştır. Belirlenen amaçları gerçekleştirme yönünde "Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri" kurulmuştur.
Amaçları;
Güzel Sanatlar dallarında yetenekli öğrencilerin yaratıcı, yapıcı ve yorumcu yeteneklerini geliştirmek,
Öğrencileri araştırıcı ve geliştirici çalışmalara yöneltmek, yetenekleri doğrultusunda bağımsız, doğru ve seçenekli yorumlar ve uygulamalar yapabilecek yaratıcı kişiler olarak yetiştirmek,
Öğrencilerin ulusal ve evrensel, tarihi yeni sanat eserlerini tanımaları ve anlamarına yardımcı olmaktır.
Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümünden mezun olan öğrenciler ;
Üniversitelerin Resim öğretmenliği bölümlerine,
Güzel sanatlar fakültelerinin
- İç Mimarlık, Resim, Heykel, Seramik, Grafik, Tekstil, Sahne Dekorları,
- Kostüm, Fotoğraf, Endüstri Ürünleri tasarımı, Nefesli Çalgılar,
- Vurmalı Çalgılar, Sinema ve Televizyon bölümlerine
Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümünden mezun olan öğrenciler ;
Üniversitelerin Müzik öğretmenliği bölümlerine,
Devlet konservatuarının
- Orkestra Şefliği, Piyano Ana Sanat Dalı, Üflemeli Çalgı, Müzikoloji,
- Sahne Sanatları bölümlerine, başvurabilirler
Giriş Koşulları
Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi yetenek sınavına müracaat edecek öğrencilerin şu şartları taşımaları gerekir:
1. İlköğretim okulunu o yıl bitirenlerden;
a) Diploma notu en az 3.00,
b) Girecekleri alanla ilgili dersin, 4'üncü, 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarına ait yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00,olan öğrenciler sınava girmek üzere tercih ettikleri okula (Ek-2 ve Ek-3) form dilekçe ile başvurabilirler.
2. Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında yaparak sınavlara başvurunun yapıldığı ders yılı başında 8'inci sınıfa kaydolan öğrencilerden, diploma notu 3.00 ve gireceği alanla ilgili dersin yalnız 8'inci sınıfa ait yıl sonu notunun en az 4.00 olması şartı aranır.
3. Öğrenimlerini yurt dışında tamamlayarak denkliğini yaptıran öğrenciler, denklik belgesiyle birlikte girecekleri alanla ilgili dersin yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının en az 4.00 olduğunu,
4. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki okullardan mezun olan öğrenciler; diploma notunun en az 3.00, girecekleri alanla ilgili dersin 4’üncü, 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıflarına ait yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının en az 4.00 olduğunu,belgelendirerek, yetenek sınavına girmek için tercih ettikleri Anadolu güzel sanatlar lisesi müdürlüğüne başvurabilirler.
Meb’deki Liste: http://www.meb.gov.tr/baglantilar/okullar/linkdetail.asp?KOD=98
1 ADANA SEYHAN Adana Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.adanaagsl.k12.tr 322 435 50 06 Fax:431 89 70
2 ADIYAMAN MERKEZ Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
416 213 91 61 Fax:213 91 61
3 AKSARAY MERKEZ Aksaray Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi 3
82 215 87 35 Fax:215 15 77
4 ANKARA ÇANKAYA Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.ankara-agsl.k12.tr 312 441 16 93 Fax:441 22 66
5 ANTALYA MERKEZ Antalya Tic.ve Sanayi Odası And.Güz.Sa.L.
242 325 52 53 Fax:325 13 13
6 AYDIN MERKEZ Yüksel Yalova Anadolu Güzel Sanatlar Lis.
www.aydinagsl.k12.tr 256 219 14 36 Fax: 219 11 83
7 BALIKESİR MERKEZ Kadriye Kemal Gürel Anadolu Güzel San.Lis.
www.geocities.com/kkgagsl
266 221 79 13 Fax:221 44 10
8 BARTIN MERKEZ Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
378 227 28 38 Fax:227 28 38
9 BİNGÖL MERKEZ Bingöl Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.bingolguzelsanatlarlisesi.k12.tr 426 215 03 96 Fax:214 64 08
10 BOLU MERKEZ Bolu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.boluagsl.k12.tr 374 275 29 21 Fax:275 29 22
11 BURSA NİLÜFER Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
224 413 23 95 Fax: 413 23 98
12 ÇANAKKALE MERKEZ Hüseyin Akif Terzioğlu Anadolu Güzel Sn.Li
286 218 10 33 Fax:218 10 34
13 ÇANKIRI MERKEZ Çankırı Selahattin İnal Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
376 213 14
14 ÇORUM MERKEZ Çorum Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
364 227 67 40 Fax:227 67 41
15 DENİZLİ MERKEZ Hakkı Dereköylü Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.denizliagsl.net 258 373 51 69 Fax:373 81 78
16 DİYARBAKIR MERKEZ Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.dagsl.k12.tr 412 262 35 78 Fax:262 35 77
17 EDİRNE MERKEZ Edirne Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.edirneagsl.k12.tr/ 284 235 39 99 Fax:235 40 00
18 ERZİNCAN MERKEZ Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
446 223 65 81 Fax:224 48 73
19 ERZURUM MERKEZ Erzurum Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.erzurumgsl.sitemynet.com 442 213 26 92 Fax:213 80 67
20 ESKİŞEHİR MERKEZ Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
222 320 84 94 Fax:330 85 85
21 GAZİANTEP ŞAHİNBEY Gaziantep Ticaret Odası Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
342 360 90 91 Fax:360 90 92
22 GİRESUN MERKEZ Giresun Hurşit Bozbağ Anadolu Güz.San.Lis.
www.giresunagsl.k12.tr 454 216 51 90 Fax:216 51 90
23 HATAY ANTAKYA Bedii Sabuncu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
326 227 62 64 Fax:227 51 28
24 ISPARTA MERKEZ Isparta Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.ispartaagsl.k12.tr
246 232 85 77 Fax:223 62 00
25 İSTANBUL KADIKÖY İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel San.Lis.
http://istanbulagsl.meb.k12.tr/
216 355 22 17 Fax: 355 22 06
26 İZMİR BUCA İzmir Işılay Saygın And.Güzel San.Lisesi
http://www.isayginagsl.com/
232 420 07 64 Fax:440 79 62
27 İZMİR KEMALPAŞA Ümran Baradan Anadolu Güzel Sanatlar Lises
232 878 71 80 Fax:878 20 11
28 KARABÜK SAFRANBOLU Safranbolu İMKB An.Güz.Sanatlar Lisesi
370 725 21 60 Fax:725 35 52
29 KARS MERKEZ Gülahmet Aytemiz Anadolu Güzel San.Lisesi
474 223 24 41 Fax:223 24 41
30 KASTAMONU MERKEZ Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.kagsan.lisesi.com 366 215 37 88 Fax:215 27 68
31 KAYSERİ KOCASİNAN Fevziye Memduh Gürgüpoğlu And.Güz.San.Lis.
352 337 06 12 Fax:339 86 80
32 KIRIKKALE MERKEZ Kırıkkale Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
318 234 06 96 Fax: 234 06 95
33 KIRKLARELİ LÜLEBURGAZ Türkiye Elektrik Kur.Anad.Güzel San.Lis.
288 413 04 14 Fax:413 04 14
34 KIRŞEHİR MERKEZ Kırşehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.kirsehiragsl.k12.tr 386 213 82 92 Fax: 212 45 44
35 KOCAELİ İZMİT Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.kocaeliagsl.k12.tr 262 311 48 94 Fax:311 51 77
36 KONYA SELÇUKLU Konya Çimento Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.agslkonya.k12.tr 332 246 55 55 Fax:246 47 88
37 KÜTAHYA MERKEZ Kütahya Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.kutahyaagsl.k12.tr
274 227 01 17 Fax:227 09 34
38 MALATYA MERKEZ Abdulkadir Eriş Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
422 238 22 27 Fax:238 11 28
39 MERSİN MERKEZ Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.mersinagsl.com 324 329 40 02 Fax:329 40 00
40 MUĞLA MERKEZ Muğla Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
252 212 16 36 Fax:212 61 16
41 NİĞDE MERKEZ Niğde Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.nagsl51.com.tr.tc 388 221 00 65 Fax:221 00 66
42 ORDU MERKEZ Ordu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.orduagsl.k12.tr 452 814 53 36 Fax:814 53 38
43 OSMANİYE MERKEZ Osmaniye Abdurrahman Keskiner Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
328 826 03 75 Fax:826 03 74
44 SAMSUN MERKEZ İlkadım Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
362 231 61 01 Fax:231 61 02
45 SİİRT MERKEZ Takasbank Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
46 SİNOP MERKEZ Sinop IMKB Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.sinopagsl.k12.tr 368 271 47 54 Fax:271 47 34
47 SİVAS MERKEZ Sivas Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.sivasagsl.k12.tr
346 225 11 47 Fax:225 51 47
48 ŞANLIURFA MERKEZ Şanlıurfa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
414 313 94 76 Fax: 414 313 24 45
49 TEKİRDAĞ MERKEZ Tekirdağ Kadriye Nazif Gölge And.Güz.San.L
www.tekirdaganadoluguzelsanatlarlisesi.k12.tr 282 293 34 86 Fax:293 34 80
50 TOKAT MERKEZ Tokat Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://www.tokatagsl.com 356 228 92 36 Fax:229 09 49
51 TRABZON MERKEZ Trabzon Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
462 334 08 64 Fax: 334 08 65
52 UŞAK MERKEZ Uşak Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
http://usakagsl.k12.tr/
276 224 43 Fax:90 224 46 39
53 VAN MERKEZ Van Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
432 215 86 10 Fax: 215 86 10
54 ZONGULDAK EREĞLİ Erdemir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
www.kdzeregli-agsl.k12.tr 372 318 24 14 Fax: 372 318 24 13
26 Mayıs 2009 Salı
Konser:“İstanbul Şarkıları ve Türküleri”
27. Tarihi Türk Evleri Haftası Etkinliği
Konser:“İstanbul Şarkıları ve Türküleri”
Özer ÖZEL (hanende) - Zeynep Gülçin ÖZKİŞİ (hanende) – Esra BERKMAN (kanun) - Aslıhan ERUZUN ÖZEL (klasik kemençe) – Korkutalp BİLGİN (tanbur)
ADRES:
Hammâmi-zâde İsmail Dede Efendi Evi, Cankurtaran, Ahırkapı Sokak, No: 17,
Sultanahmet / İstanbul
0 212 516 43 14
12 Mayıs 2009 Salı
iSMEK iHTİSAS sINIFI sOLFEJ dERS nOTLARI - 8 -
Perihan hocanın da dediği gibi zor bir makam hüzzam makamı...aklınızda ne kalırsa kardır. Özellikle usta çırak ilişkisi ile daha iyi öğrenilen bir makammış hocamızın dediğine göre;) Hüzün anlamındadır. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hüzünler coşkularla sevişmeli karekterindedir. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Türk musikisinde eski mürekkep makamdır. 1603 yılında II. Gazi Giray tarafında icat edildiği | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
tahmin edilir. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1400 civarında eser bulunduğu tahmin edilir ve makamlar arasında 5. sırayı teşkil eder. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Çok renkli bir makam hüviyetini gösteren Hüzzam, musikimizde son iki yüzyıl içinde bir hayli | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
işlenmiş ve bu makamdan çok güzel, renkli, sanatlı eserler bestelenmiştir | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hüzzam inici-çıkıcı bir seyir gösterir. Genelde güçlü olan Nevâ açılarak makama girilir | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Segâh ile Gerdâniye arasındaki seyirler, makamın esasındaki seyirleri teşkil eder. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gerdâniye ve Hisar perdeleri de önemli asma karar perdelerini oluşturur | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Çargâh perdesinde kısa duruşlar yapılır, bu Çargâhta Nikriz geçkisi şeklinde olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nevâ etrafındaki seslerde dolaştıktan, Rast perdesine doğru inildikten sonra tekrar Nevâ gösterilir, | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hisar perdesi de bu arada gösterilerek Segâh perdesine doğru seyredilir ve Segâhta karara varılır. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hüzzam, donanımda Segâh, Hisar ve Eviç perdelerinin arıza işaretleri ile gösterilir.
|
...mİMOZA çİÇEĞİM...
4 Mayıs 2009 Pazartesi
aŞKIN dANSI.. mükemmel bir mevlana şiiri..
indirmek için tıklayın ;)
"Duydum ki bizi bırakmaya azmediyorsun etme
Başka bir yar başka bir dosta meylediyorsun etme
Ey ay felek harab olmuş alt üst olmuş senin için
Bizi öyle harab öyle alt üst ediyorsun etme
Ey makamı var ve yokun üzerinde olan kişi
Sen varlık sahasını öyle terk ediyorsun etme
Sen yüz çevirecek olsan ay kapkara olur gamdan
Ayın da evini yıkmayı kastediyorsun etme
Aşıklarla başa çıkacak gücün yoksa eğer
Aşka öyleyse ne diye hayret ediyorsun etme
Şekerliğinin içinde zehir zarar vermez bize
O zehiri o şekerle sen bir ediyorsun etme
Harama bulaşan gözüm güzelliğinin hırsızı
Ey hırsızlığa da değen hırsızlık ediyorsun etme
İsyan et ey arkadaşım söz söyleyecek an değil
aşkın baygınlığıyla ne meşk ediyorsun etme "
MEVLANA
14 Nisan 2009 Salı
iSMEK iHTİSAS sINIFI sOLFEJ dERS nOTLARI - 7 -
KÜRDİLİHİCAZKAR MAKAMI
Kürdilihicazkar Makamı, Kürdi Makamı dizisinin Rast perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.
a. Durak: Rast perdesidir
b. Seyir: Inicidir
c. Güçlü: Gerdaniye perdesidir (İkinci derecede Çargah)
d. Yeden: Acemaşiran perdesidir
e. Donanım: Si küçük mücennep bemol, Mi küçük mücennep bemol, La küçük mücennep bemol
Bakiye - Tam - Tam - Tam - Bakiye - Tam - Tam
Not: Kürdilihicazkar Makamını ilk kez bulan ve kullanan bestekarımız Hacı Arif Bey'dir. Bu konuyu daha sonra açmayı düşündüğüm "Bestekarlarımız" başlığında paylaşacağım.
Dizinin Seyri: İnici bir seyre sahip olan Kürdilihicazkar Makamının seyrine genellikle tiz durak sesi olan Gerdaniye perdesinden başlanır. Çok parlak ve renkli nağmelerin yapıldığı Kürdilihicazkar Makamının seyri yapılırken Gerdaniye perdesindeki Kürdi ve Hicaz'lı kalışlar bu makamın karekteristik özelliğidir. Dizinin diğer sesleri kullanılarak Neva perdesinde Bayati'li kalışlar yapılır. Ana dizinin sesleri kullanılarak Kürdi dörtlüsünün sesleri ile Rast perdesinde karar verilir.
derste geçtiğimiz eserlerin notaları ;)
ÖMRÜMCE O SAF AŞKINI KALBİMDE YAŞATSAM .....ASIM ARSOY
İFTİRAKINDIR SEBEP NALE-VÜ FERYADIMA .....H.ARİF BEY
GURBET ETTİ GÜNEŞ DÜNYA KARARDI .....H.ARİF BEY
KALDI YOLLARDA BU ŞEB AŞKININ DİDELERİ .....HAFIZ YUSUF EFENDİ
10 Nisan 2009 Cuma
fARİD fARJAD...kONSER...
“Kemanı ağlatan adam” olarak da tanınan ve geçen yıl da
Başkent konserlerinin ikinci ayağı yarın ODTÜ KKM Kemal Kurdaş Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Farjad, 18 Nisan Cumartesi İstanbul’da Bostancı Gösteri Merkezi’nde sevenleriyle bir araya gelecek.( Biletler 50-85 ytl arası)
Geçen yıl teknik sorunlar nedeniyle İstanbul konseri gerçekleşmeyen sanatçı bu kez İstanbullu dinleyiciyle buluşacak olmasının kendisini heyecanlandırdığını söyledi.
(Cumhuriyet)
9 Nisan 2009 Perşembe
iSMEK iHTİSAS sINIFI sOLFEJ dERS nOTLARI - 6-
…bu haftaki solfej dersimizde adını her duyduğumda gözlerimin kısılmasına engel olamadığım mahur makamına devam dedi Perihan hocamız : ) Ama sanmayın ki adını duyduğumda otomatik bir uyku moduna girmeme sebep olan bu makam öyle dingin kendi halinde bir makam : )
…her şeyden önce devamlı tizlerde gezinmesi dolayısıyla hocamızın da dediği gibi pek biz bayanlara göre bir makam değilmiş kendileri :) ..bunu eserlerin solfejini 2.,3. defa yaptıktan sonra adeta kafamıza vurarak belli etti makamımız...
çünkü tizlere çıkıldıkça ve tekrar yapıldıkça adeta sesimiz yerlerde seyretmeye başladı:D Bizim sesimiz kısıldıkça erkeklerinki mi gürleştiii yoksa bizde mecal kalmayınca onların sesi daha mı çok kulağımıza gelmeye başladı tartışılır ama dersin sonuna doğru Mehter marşımızın da verdiği milli duygularla Allah Allah sesleri inletti sınıfı…bizim arkadaşlar şimdi düşman kapısına dayanacak derken ders bitti :)onlar kadar olamasada gaza gelip bizlerde bağırınca bendenizde ses falan kalmadı… :) Ama her şeye rağmen dersimiz zevkli geçti…
ve işte meşhur mehter marşımızın notaları;)
MEHTER MARŞI
Gâfil ne bilir neşve-i pür-şevk-i vegâyı
Meydân-ı celâdetteki envâr-ı sefâyı
Merdân-ı gazâ aşk ile tekbir tekbirler alınca
Titretti yine rûy-ı zemin, arş-ı semâyı.
Allah yolunda cenk edelim şân alalım şan
Kur’an’da vaadediyor Hazret-iYezdan.
Mahur
2 Nisan 2009 Perşembe
oMER fARUK tEKBİLEK ....i love you...
nota için tıklayınız;)
alternatif nota linki;)
1 Nisan 2009 Çarşamba
iSMEK iHTİSAS sINIFI sOLFEJ dERS nOTLARI -5-
Mahur Makamı, Çargah Makamı dizisinin Rast perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.
a. Durak: Rast perdesidir
b. Seyir: Inicidir
c. Güçlü: Gerdaniye perdesidir
d. Yeden: Gevest perdesidir
e. Donanim: Fa küçük mücennep diyez
Bakiye - Tam - Tam - Tam - Bakiye - Tam - Tam
Rast perdesinde Çargah beslisi ve Neva perdesinde Çargah dörtlüsü halinde meydana gelen Mahur Makami dizisi, tiz durak (Gerdaniye) üzerinde Çargah beslisi halinde genisler.
Dizinin Seyri: Mahur Makaminin seyrine Gerdaniye perdesi veya civarindan baslanir. Inici bir seyre sahip olmasindan dolayi tiz durak civarindaki seslerde veya genisleme seslerinde dolasilir. Güçlü olan Gerdaniye perdesinde kalis yapilir.
Çargah dörtlüsü ile Neva perdesine inilerek asma kalis gösterilir. Dizinin yukaridan asagiya inis cazibesine uyarak Buselik perdesi Segah yapilir. Bu degisiklik makama yumusak bir hava verir.
Hüseyni perdesinde Buselik, Çargah perdesinde Çargah ve Dügah perdesinde Hüseyni’li kalislar da yapilabilir.
Dizinin seslerinde gezinilerek, Çargah beslisinin sesleri ile Rast perdesinde karar verilir.
derste geçilen eserler
saz semaisi....kemençeci nikolaki
peşrev...gazi giray han
servi nazı seyret çıkmış oyuna...rahmi bey
20 Mart 2009 Cuma
İSMEK iHTİSAS sINIFI sOLFEJ dERS nOTLARI - 4-
Acemasiran Makami, Çargah Makami dizisinin Acemasiran perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.
a. Durak: Acemasiran perdesidir
b. Seyir: Inici
c. Güçlü: Acem perdesidir. (Ikinci derecede Çargah)
d. Yeden: Hüseyni Asiran perdesidir
e. Donanim: Si küçük mücennep bemol
Çargahta çargah 4 lüsü+acemaşiranda çargah beşlisinden oluşur.
Dizinin genislemesi, Acem perdesi üzerinde Çargah beslisi seklinde yapilir.
Dizinin Seyri: Inici bir seyre sahip olan Acemasiran Makaminin seyrine Acem perdesi civarindan baslanir. Dizinin üst tarafinda bulunan Çargah dörtlüsü ve genisleme seslerinde dolasilarak Acem perdesinde asma kalis gösterilir. Daha sonra Acem perdesinden asagi inilerek Çargah perdesinde geçici kalis yapilir. Ayrica Dügah perdesine inilerek Kürdi çesnili yarim karar da yapilabilir. Dizinin üst tarafinda Çargah beslisi halinde genisleyen Acemasiran dizisi, yakin makam dizilerini çok kullanmamasina karsilik agirbasli bir makamdir.
Acemasiran dizisi seslerinde fazlaca dolasilan bu makamda, kalis sesleri olan Acem, Çargah ve Dügah perdelerinde sikça duruslar yapilir. Karara dogru Çargah beslisinin sesleri kullanilarak gidilir ve yedeni olan Hüseyni Asiran perdesi de gösterilerek Acemasiran perdesinde karar verilir.
derste geçilen eserler
EY ÇEŞM-İ AHU MEHLİKA CÜRMÜM NEDİR SÖYLE BANA.....NİKOĞOS AĞA
KİME HALİM DİYEYİM KİME FERYAD EDEYİM.....FAİZE ERGİN
BU HAL ZUHUR ETMESİN BİR DAHA......SADEDDİN KAYNAK
GÖNLÜM DÜŞÜYOR ÇIRPINARAK......İSMAİL BAHA SÜRELSAN
İSMEK iHTİSAS sINIFI sOLFEJ dERS nOTLARI - 3-
Sultaniyegah Makami, Buselik Makami dizisinin Yegah perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.
a. Durak: Yegah perdesidir
b. Seyir: Inicidir
c. Güçlü: Neva perdesidir. (Ikinci derecede Dügah)
d. Yeden: Kaba Nim Hicaz perdesidir
e. Donanim: Si küçük mücennep bemol, Do bakiye diyez
Sultaniyegah Makami, Neva perdesi üzerinde Buselik dizisi halinde genisler.
Dizinin Seyri: Inici bir seyre sahip olan Sultaniyegah Makaminin seyrine genellikle tiz durak civarindan baslanir. Neva perdesi üzerindeki Buselik beslisinin sesleri kullanilarak Neva perdesinde asma kalis yapilir. Neva perdesinden asagi dogru Hicaz’li olarak inilerek gezinilir. Genisleme sesleri de kullanilarak Neva perdesinde israrli kalislar yapilir.
Neva perdesinden asagi dogru Hümayun’lu veya Kürdi’li inisler yapilarak Dügah perdesinde kalis yapilir.
Karara dogru Buselik beslisinin sesleri kullanilarak inilir. Yedeni olan Kaba Nim Hicaz perdesi de belirtilerek Yegah perdesinde karar verilir.
derste geçilen eserler
KAÇINCI FASL-I BAHAR BU SOLAR GİDER EMELİM.....CEVDET ÇAĞLA
İSMEK iHTİSAS sINIFI sOLFEJ dERS nOTLARI - 2-
NİHAVEND MAKAMI
Nihavend Makamı, Buselik Makamı dizisinin Rast perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.
a. Durak: Rast perdesidir
b. Seyir: Inici - çıkıcıdır
c. Güçlü: Neva perdesidir
d. Yeden: Irak perdesidir
e. Donanim: Si küçük mücennep bemol, Mi küçük mücennep bemol
Nihavent Makamı dizisi hem alt hem de üst taraftan genişleme yapar. Alt taraftan Hicaz dörtlüsü, üst tarftan Buselik beşlisi olarak genişler.
Nihavent Makamı, Türk Musıkisi makamları içerisinde en fazla kullanılan makamlardan biridir. Nihavent Makamı dizisinin seslerinin müsait olması nedeniyle Batı Müziği enstrümanları ile de rahatlıkla icra edilebilir.
Dizinin Seyri: İnici - çıkıcı seyre sahip olan Nihavent Makamının seyrine genellikle orta seslerden başlanır. Neva perdesi üzerindeki Kürdi veya Hicaz dörtlüsünün sesleri kullanılarak güçlü sesi olan Neva perdesinde asma kalışlar yapılır. Buselik beşlisinin sesleri kullanılarak tiz seslerde dolaşılır. İnişte çeşitli geçkiler kullanılarak tekrar Neva perdesinde asma kalış yapılır. Dizinin orta seslerinde dolaşılır. Karar perdesine inilirken Buselik sesleri kullanılır. Karardan önce, dizi alt taraftan Hicaz sesleriyle genişleme yapar. Buselik beşlisinin sesleri ile Yedeni olan Irak perdeside gösterilerek Karar sesi olan Rast perdesinde karar verilir.
not: derste geçilen eserleri daha sonra ekliycem;)
İSMEK iHTİSAS sINIFI sOLFEJ dERS nOTLARI - 1 -
Göçürülmüş Makamlar ( Şed Makamlar )
Bir makamı, kalıbını bozmadan asıl yerinden başka bir yere götürmek, o makamın şeddini yapmaktır. Yani o makamı göçürmektir. Makamları teker teker incelerken bu konunun daha iyi anlaşılacağını umuyorum.
İsimlendirilmiş ve halen kullanılmakta olan şed makamlar 14 tanedir. Bunlar;
18) Acemaşiran Makamı
19) Mahur Makamı
20) Sultaniyegah Makamı
21) Nihavend Makamı
22) Kürdilihicazkar Makamı
23) Zirgüleli Suzinak Makamı
24) Şedaraban Makamı
25) Evcara Makamı
26) Hicazkar Makamı
27) Suz-i dil Makamı
28) Ruhnevaz Makamı
29) Ferahnüma Makamı
30) Aşkefza Makamı
31) Heftgah Makamı
Bizim geçtiğimiz makamlar ;)
HİCAZKAR MAKAMI
Hicazkar Makamı dizisi, Zirgüleli Hicaz Makamı dizisinin Rast perdesi üzerine göçürülmesiyle elde edilir.
a. Durak: Rast perdesidir
b. Seyir: İnicidir
c. Güçlü: Gerdaniye perdesidir (İkinci derecede Neva)
d. Yeden: Irak perdesidir
e. Donanım: Si koma bemol, Mi bakiye bemol, La bakiye bemol, Fa bakiye diyez
Dizinin Seyri: İnici bir karektere sahip olduğundan dolayı Hicazkar Makamı seyrine tiz durak civarından başlanır. Genişleme seslerinde dolaşılarak Gerdaniye perdesinde asma kalış yapılır. Daha sonra ana dizinin seslerine geçilerek Neva'da Kürdi'li, Çargah'da Buselikli kalışlar yapılır. Rast perdesinde Hicaz beşlisinin sesleri kullanılarak karar verilir.
not: derste geçilen eserleri daha sonra ekliycem;)